Wil je goed meten volgens de regels van het WWS? Dat is nog niet zo eenvoudig.

De puntentelling voor de huur van woonruimte is veel belangrijker geworden door de Wet betaalbare huur. Zowel voor bestaande contracten als voor nieuwe huurovereenkomsten is het belangrijk om te weten hoeveel punten de woning precies waard is.

Waarvoor is de puntentelling relevant?

De puntentelling bepaalt de maximale huurprijs die je als verhuurder voor de woning mag vragen. Sluit je een huurovereenkomst met een te hoge huur, dan kan de Huurcommissie de huurprijs met terugwerkende kracht verlagen. Maar dat is niet alles: de gemeente kan ook een dwangsom of een boete opleggen.

Daarnaast bepaalt het aantal punten bij een huurovereenkomst die dateert van vóór 1 juli 2024 of de woning onder de nieuwe regels komt te vallen. Daarover lees je hier meer. Let op: de nieuwe puntentelling is bepalend voor het overgangsrecht, niet de oude. Het nieuwe woningwaarderingsstelsel (WWS) is dus relevant voor alle verhuurders.

Wat is er allemaal veranderd?

Er zijn veel wijzigingen in de puntentelling doorgevoerd. Afhankelijk van waar je woning punten op behaalde, kan dat gunstig of ongunstig uitpakken. Bijvoorbeeld in de punten die je kunt krijgen voor voorzieningen in de badkamer en de keuken zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Een overzicht van de verschillen vind je hier. Daarnaast zijn de punten voor verwarming anders geregeld, werkt de WOZ-cap anders en worden voor energielabels veel meer (of juist veel minder) punten toegekend.

Een andere belangrijke wijziging is op het gebied van het energielabel: een label telt alleen nog mee als het beschikbaar is op de peildatum. Daarover lees je hier meer.

Hoe kun je de berekening maken?

Op de website van de Huurcommissie vind je een online huurprijscheck (voor zelfstandige woonruimte of voor onzelfstandige woonruimte). Er zijn verschillende professionele aanbieders die de berekening voor je kunnen maken en de woning ook voor je inmeten. Wil je de berekening zelf maken? Dat kan! IJzer Advocaten heeft ook een eigen rekentool in Excel-formaat ontwikkeld. Die kun je offline opslaan en zo vaak gebruiken als je zelf wilt.

Het is wel belangrijk dat je de juiste gegevens invult. Voor iedere rekentool geldt: garbage in, garbage out. Zorg daarom dat je de woning zorgvuldig opmeet volgens de regels van het WWS. In het beleidsboek van de Huurcommissie (zelfstandig / onzelfstandig) lees je hoe de Huurcommissie de wettelijke regels toepast en uitlegt. Maar let op: de uitleg van de Huurcommissie is niet de enige juiste uitleg. In de wettelijke regels zit nog steeds ruimte voor interpretatie.

Meten is weten

IJzer Advocaten organiseert samen met opleidingsinstituut KPE een aantal bijeenkomsten waarin we uitleg geven over hoe je moet meten om de puntentelling goed in te vullen. Je kunt je inschrijven via de website van KPE