Voorkom discussies in de toekomst door je modelovereenkomst aan te passen!

Het ROZ-model voor huurovereenkomsten van woonruimte is al jaren de standaard bij verhuur door zowel particulieren als grote beleggers. Het is een uitgebreid modelcontract waar veel risico’s voor verhuurders in zijn afgedekt. Daarom is het een populair model.

Oneerlijk beding

Maar sommige artikelen van het veelgebruikte ROZ-model zijn volgens de rechter oneerlijk. Dat heeft serieuze gevolgen voor professionele verhuurders: in verschillende uitspraken zijn bijvoorbeeld incassokosten en boetes afgewezen. In recente uitspraken (bijvoorbeeld de Bouwinvest-zaak) gaat de rechter veel verder: alle huurverhogingen uit het verleden worden van tafel geveegd en moeten worden terugbetaald aan de huurder.

Snel repareren

De Raad voor Onroerende Zaken werkt aan een nieuw model. Het is niet duidelijk wanneer dat model afgerond wordt. Intussen wil je natuurlijk geen nieuwe contracten sluiten op basis van het oude model met oneerlijke bedingen. Wij raden daarom aan om de vernieuwing van het model niet af te wachten, maar nu al aanpassingen door te voeren. Daarvoor heeft IJzer Advocaten een quick fix gemaakt: een korte instructie om met wat knip- en plakwerk de meest riskante artikelen te vervangen in je modelhuurovereenkomst.

Deze quick fix is verkrijgbaar voor € 195,00 exclusief BTW (of inclusief Engelse vertaling voor € 295,00). Je kunt de quick fix bestellen via info@ijzeradvocaten.nl.

Let op: het gaat om een doe-het-zelf-oplossing voor nieuwe contracten. Wil je wijzigingen doorvoeren in bestaande contracten, dan vergt dat een meer genuanceerde aanpak. Daar helpen we natuurlijk ook graag bij. We kunnen ook helpen om afspraken over een hogere huurprijsstijging vast te leggen op een manier die wel is toegestaan.

Wil je een andere modelovereenkomst laten screenen op oneerlijke bedingen? Of wil je een model op maat laten maken voor je eigen verhuuractiviteiten? Ook daarbij kunnen wij van dienst zijn. Neem vrijblijvend contact op per mail of via 024 – 30 30 365.