Ingrid vertelt je waar het heen gaat met de Wet betaalbare huur.

Veel verhuurders twijfelen of zij hun woningen nog rendabel kunnen verhuren. Reden voor die twijfel is niet alleen de opeenstapeling van maatregelen die bedoeld zijn om de positie van huurders te verbeteren, maar vooral ook de onzekerheid over wetgeving die in voorbereiding is.

Bij IJzer Advocaten hebben wij daar een oplossing voor gevonden. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hebben wij een methode ontwikkeld om het stemgedrag van politici in de Tweede Kamer te voorspellen.

Hoe werkt het?

Ons AI-model – we hebben haar Ingrid genoemd – heeft alle parlementaire stukken vanaf 1814 tot en met 2024 bestudeerd. Daaruit heeft Ingrid herleid welk stemgedrag te verwachten is van ieder kamerlid, gebaseerd op enerzijds de inhoud van de wetsvoorstellen waarover zij gedebatteerd en gestemd hebben en anderzijds factoren als politieke partij, maatschappelijke achtergrond, leeftijd, activiteit op sociale media, Google-zoekgedrag, WhatsApp-gesprekken, SMS-verkeer en gevoel voor humor. Op basis van diezelfde factoren heeft Ingrid een diepgaande analyse gemaakt van alle zittende kamerleden.

Om de werking te testen hebben wij het voorstel voor de Wet vaste huurcontracten aan Ingrid voorgelegd. Het resultaat was verbluffend: zij voorspelde het stemgedrag van alle kamerleden tot in detail correct! Zelfs de inhoud van alle de door kamerleden ingediende amendementen wist Ingrid woordelijk te voorspellen.

De Wet betaalbare huur

De grote vraag die verhuurders bezighoudt is natuurlijk of de Wet betaalbare huur wordt ingevoerd. Die vraag leggen we aan Ingrid voor. Het wetsvoorstel is uitgebreid en complex, dus wij zijn er nog niet zeker van dat het zal lukken om de uitkomst correct te voorspellen. Wij hebben alle relevante stukken voor dat wetsvoorstel inmiddels ingevoerd en Ingrid aan het werk gezet. Naar verwachting zal het resultaat op Tweede Paasdag bekend worden; tot die tijd zal Ingrid alle berekeningen uitvoeren die nodig zijn om de voorspelling te maken.

Geintje natuurlijk

In aansluiting op dit bericht was op 1 april 2024 de voorspelling van Ingrid beschikbaar in onze webshop. Vanwege – laten we zeggen – de beperkte houdbaarheid van die voorspelling is de voorspelling niet meer beschikbaar. Volgend jaar beter…?

Wij denken nog steeds graag met u mee over de kansen en risico’s van dit wetsvoorstel. En over andere onderwerpen. Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op!