De Wet goed verhuurderschap is nog maar een jaar oud. Daardoor is er nog niet veel rechtspraak. De eerste uitspraken druppelen binnen. In deze uitspraak bespreekt de Rechtbank Den Haag of de gemeente handhavend moest optreden tegen twee woningcorporaties naar aanleiding van een klacht van een woningzoekende.
Klacht: geen transparante selectiecriteria
In een uitspraak van de Rechtbank Den Haag wordt een beroep op de Wet goed verhuurderschap afgewezen. Volgens de klager discrimineren de woningcorporaties hem en hanteren ze geen heldere en transparante selectiecriteria.
De woningzoekende klaagt dat de gemeente niet handhavend optreedt tegen twee woningcorporaties. Volgens hem schenden zij hun verplichting om transparante selectiecriteria te hanteren. De woningcorporaties stellen namelijk als eis dat de kandidaat-huurder een positieve verhuurdersverklaring overhandigt, maar vermelden dat niet bij de verhuuradvertentie.
Een klacht is geen handhavingsverzoek
De rechter doet de zaak af op formele gronden. De gemeente heeft geweigerd om te handelen, maar dat is geen formeel besluit. De klacht van de woningzoekende was namelijk geen handhavingsverzoek, maar (alleen maar) een klacht. Daarom heeft de gemeente niet formeel besloten om niet te handhaven: er is alleen geen actie ondernomen.
Is een woningcorporatie gebonden aan de Wet goed verhuurderschap?
De rechter zegt ook iets inhoudelijks. De rechter oordeelt dat de gemeente niet bevoegd was om handhavend op te treden tegen de woningcorporatie. Dat klopt: de Wet goed verhuurderschap is niet rechtstreeks van toepassing op corporaties. Maar een toegelaten instelling (een corporatie dus) is wel gebonden aan vrijwel alle regels van goed verhuurderschap. De gemeente is alleen niet bevoegd. Bij corporaties is de minister bevoegd om een dwangsom of boete op te leggen in geval van schending van de regels van goed verhuurderschap.
Er volgt geen inhoudelijk oordeel over het niet-transparante selectieproces van de corporaties. Het lijkt mij dat het selectieproces wel degelijk vermeldde dat een verhuurdersverklaring vereist is. Dat staat namelijk meestal in de huisvestingsverordening.
Vragen over de Wet goed verhuurderschap
IJzer Advocaten treedt veel op voor verhuurders. Onze specialisten weten alles van het huurrecht, handhaving en natuurlijk de Wet goed verhuurderschap. Wil je eens kennismaken? Neem gerust contact op!