De puntentelling voor onzelfstandige woonruimte wordt ingrijpend veranderd. Wat betekent dat voor jouw woningbestand?

De puntentelling voor onzelfstandige woonruimte wordt volledig herzien. Het oude stelsel gaat volledig op de schop en er komt een geheel nieuwe berekening. Het woningwaarderingsstelsel voor kamerverhuur wordt daarmee voor het eerst in ongeveer 50 jaar ingrijpend veranderd.

Vorig jaar schreven wij al over deze plannen. De minister publiceerde het nieuwe stelsel eerder in consultatie. Inmiddels is die conceptversie weer op veel punten aangepast. Het voorstel voor de nieuwe regeling ligt nu bij de Tweede Kamer en zal daar nog besproken en mogelijk ook verder aangepast worden.

Minpunten voor energielabels, pluspunten voor gedeelde parkeerplaatsen

Er zijn veel nieuwe aspecten toegevoegd aan de berekening van de maximale huurprijs voor kamers. Zo worden er minpunten toegekend aan slechtere energielabels en kunnen ook gezamenlijke ruimten en parkeerplaatsen die bij het complex horen waar de woning deel van uitmaakt, voortaan met punten gewaardeerd worden.

De minister streeft ernaar het nieuwe stelsel te laten ingaan op 1 juli 2024, tegelijk met het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur. Het gaat dan ook gelden voor bestaande huurovereenkomsten.

Bestel het nieuwe rekenmodel

Wil je als verhuurder weten welke huurprijzen je straks waarschijnlijk kunt realiseren met jouw verhuurde kamers? Of wil je als bemiddelaar of financieel adviseur jouw klanten daarover kunnen adviseren? Je rekent de puntentelling eenvoudig door met ons indicatieve rekenmodel. Je koopt het rekenmodel voor € 495,00 exclusief BTW in onze webshop!

Heb je vragen voordat je het rekenmodel aanschaft? Bel met Laurens Vrakking (06 – 1614 2335) of mail naar laurens@ijzeradvocaten.nl.