Verhuur je een woning met een gebruiksoppervlakte van minder dan 40m2? Dan moet je vóór 1 januari 2025 een nieuw label aanvragen.
Energieprestatie in het puntenstelsel
De maximale huurprijs voor woonruimte in het gereguleerde segment wordt bepaald door de puntentelling. De energieprestatie is daar een belangrijk onderdeel van, zeker sinds het puntenstelsel met de invoering van de Wet betaalbare huur grondig is herzien. Afhankelijk van het energielabel krijgt een woning voor de energieprestatie ergens tussen 62 pluspunten en 15 minpunten.
Niet elk label is geldig
Voor de puntentelling in het woningwaarderingsstelsel (WWS) zijn niet alle energielabels geldig. Een energielabel van vóór 2021 is alleen geldig als het een energie-index is. Alle labels vanaf 1 januari 2021 zijn opgesteld volgens de NTA8800-standaard. Dat is een uitgebreide rekenmethode die wordt gebaseerd op informatie die door een deskundige in de woning wordt verzameld.
Ontbreekt een geldige energie-index of een label op basis van NTA 8800, dan wordt alleen nog gekeken naar een fictieve energieprestatie die is gebaseerd op het bouwjaar. Woningen met een historisch bouwjaar van vóór 1992 krijgen bijvoorbeeld maximaal de punten die horen bij een label D (11 of 14 punten); woningen met een bouwjaar van vóór 1977 krijgen de punten die horen bij een label G (15 minpunten).
Uitzondering voor kleine woningen vervalt
Voor woningen kleiner dan 40m2 is er – sinds de invoering van de NTA 8800-standaard in 2021 – een afwijkende tabel opgenomen in het WWS. Woningen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 25m2 krijgen daardoor voor de meeste labels het aantal punten dat hoort bij 1 of 2 labelklassen hoger. Voor woningen van 25 tot 40m2 wordt voor de meeste labels het aantal punten toegekend dat hoort bij 1 labelklasse hoger.
Die tabel was bedoeld als correctie. In de rekenmodellen achter de NTA8800-standaard werden kleine woningen namelijk slechter beoordeeld dan de bedoeling was. Met ingang van 1 juli 2024 geldt een nieuwe versie van de NTA 8800-standaard (NTA8800-2024). Omdat die nieuwe standaard beschikbaar is, vindt de wetgever de correctie niet meer nodig. Daarom vervalt de afwijkende tabel per 1 januari 2025.
Labels worden niet automatisch aangepast
Bestaande labels voor kleine woningen (kleiner dan 25 vierkante meter of kleiner dan 40 vierkante meter) worden niet automatisch aangepast aan de nieuwe NTA8800-standaard. Als verhuurder moet je zorgen dat je tijdig een nieuw label krijgt. Doe je dat niet, dan kan de huurder een huurverlaging aanvragen op basis van het label en de nieuwe tabel zonder correctie.
Zorg dus dat je vóór 1 januari 2025 een nieuw label verkrijgt. Je energielabeladviseur kan je daarbij helpen. Als het goed is kan het nieuwe label worden gebaseerd op de oude gegevens, dus de kosten zouden lager moeten zijn dan een volledig nieuw label.
Meer weten over het WWS?
Wil je meer weten over de werking van het WWS? Je leest hier al wat meer over de meetinstructie; de gevolgen van de Wet betaalbare huur voor lopende contracten worden hier besproken. De specialisten van IJzer Advocaten kunnen je verder adviseren.